Çanakkale Zaferi, tarihin en görkemli direnişlerinden biri sayesinde elde edildi…
1 İtilaf Devletlerine ait “Birleşik Filo” 19 Şubat 1915’te Çanakkale açıklarına ulaştı

İngiliz ve Fransız donanmalarına ait onlarca gemi, Çanakkale’yi topa tutmak için hazırdı. İngiliz ve Fransız komutanlar, Türk ordusunu bozguna uğratacaklarından, kısa süre sonra Çanakkale Boğazı’nı arkalarında bırakarak İstanbul’a doğru yol alacaklarından emindi. Ne de olsa Birleşik Filo, “Queen Elizabeth” “Agamemnon” ve “Lord Nelson” gibi “ölüm makinelerini” bünyesinde barındırıyordu. Onlarca muhrip, kruvazör ve denizaltı, namlusunu Çanakkale’ye çevirmişti…
2 Eşine az rastlanır bir donanma karşısında Çanakkale’yi savunmak zorunda olan Osmanlı ordusu ise kısıtlı imkânlara sahipti

Az sayıdaki deniz mayını, en doğru yere konuşlandırılmalıydı, öyle de yapıldı. Kısıtlı sayıdaki topçu bataryaları hiçbir atışı ıskalamamalıydı, ıskalamadı da…
3 Birleşik Filo’nun 19 Şubat’ta başlayan bombardımanı 17 Mart’a kadar devam etti

Ancak bu süre zarfında Çanakkale’deki İtilaf Devletleri komutanlarının sinirleri de iyiden iyiye yıpranmıştı. Çünkü günler önce Çanakkale açıklarına gelen donanma, 17 Mart itibarıyla İstanbul’a çok daha uzaktı…
4 İttilaf Devletleri, 18 Mart’ta bir kez daha saldırıya geçti

Üstelik bu saldırı, Çanakkale Deniz Savaşı’nın en şiddetli, en vahşi saldırısıydı. Çünkü Türk askerinin benzersiz direnişi ile karşılaşan Birleşik Filo, Çanakkale Boğazı’nı geçmek şöyle dursun, bir adım dahi ilerleyememişti…
Nusrat Mayın Gemisi’nin, boğazın Asya tarafına döşediği mayınlar boğazdan geçmeye yeltenen zırhlıların sonunu getirdi. İngilizlerin HMS Ocean ve HMS Irresistible ile Fransızların Bouvet isimli gemileri, boğazın serin sularına gömüldü.
5 1915 yılının 18 Mart günü, Türk ordusunun eşine az rastlanır bir zafer kazandığı gün olarak tarihe geçti

Çanakkale Deniz Savaşı, 18 Mart’ta sona erdi. Çanakkale Boğazı’ndan tek parça halinde geçmenin mümkün olmadığını anlayan İtilaf Devletleri, savaşı karaya taşımaya karar verdiler. Fakat bu defa da Mustafa Kemal isimli Türk subayının dehasını hesaba katmayı unutmuşlardı…
6 Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki Türk askeri, ilk kez 25 Nisan 1915’te Gelibolu Yarımadası’na ayak basan düşman kuvvetlerini bir kez daha bozguna uğrattı

Çanakkale’yi geçmenin ne denizden ne de karadan mümkün olmadığını, kanlı çarpışmaların ardından anlayan İtilaf Kuvvetleri’ne ait son birlik, 9 Ocak 1916’da Çanakkale’den ayrıldı.
7 Çanakkale Zaferi, tarihin akışını değiştirdi

Türk ordusunun tüm dünyayı şaşırtan bu önemli zaferi, I. Dünya Savaşı’nın bir süre daha devam etmesine, Çarlık Rusya’nın yıkılıp Sovyetler Birliği’nin kurulmasına, Britanya İmparatorluğu’nun büyük bir kaosa sürüklenmesine ve daha pek çok önemli olaya sebep oldu. Bir de, tüm dünya bu görkemli zaferin ardındaki en önemli dehayı, Mustafa Kemal’in adını bir daha unutmamak üzere öğrenmiş oldu…
8 İşte Çanakkale Savaşı’ndan bazı eşsiz fotoğraflar






















